Gemeenten werken hard aan de transformatie van het beschermd wonen. Regionale plannen worden gemaakt om samenwerking tussen gemeenten nu en in de toekomst te verstevigen. En om burgers mogelijkheden te bieden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Waar nodig met (zeer) intensieve ondersteuning thuis.

Daarmee worden belangrijke stappen gezet op weg naar beschermd thuis. Tegelijkertijd is er de opgave tot het vergroten van uitstroom uit bestaande vormen van beschermd wonen. Zowel vanuit het perspectief van herstel van de betrokkene als vanuit het perspectief van de samenleving en beleid. Dat vraagt een andere benadering van zorgorganisaties en, minstens zo belangrijk, het vraagt voldoende woningen die aansluiten bij de behoeftes (o.a. betaalbaar) van de doelgroep.

In de regio Arnhem is XpertiseZorg organisatieadviseurs (Alette van Dijk) betrokken bij de samenwerking tussen woningbouwcorporaties en de gemeente om afspraken  te maken. Een boeiend proces met vragen zoals: ‘Hoeveel woningen hebben we dan nodig?’ en: ‘Wie kan er een beroep doen op deze uitzonderingspositie?’. Verschillende werelden ontmoeten elkaar rondom deze vraagstukken. Gelukkig zien partijen een belangrijk gezamenlijk belang waaraan ze alleen samen invulling kunnen geven: het wonen (zelfstandig) van kwetsbare burgers.

Natuurlijk zijn er ook deelbelangen. Zo hebben corporaties een verantwoordelijkheid voor goed verhuurderschap (met name voorkomen huurachterstand en het voorkomen van overlast). En gemeenten hebben een financieel belang om burgers zo snel als mogelijk uit te laten stromen uit duurdere zorg en ondersteuning. Immers, beschermd wonen is duurder dan thuis wonen.

We hebben in Arnhem mooie stappen gezet door:

  • goed naar elkaar te luisteren;
  • de bereidheid te zoeken naar creatieve oplossingen;
  • vertrouwen te hebben in elkaar;
  • het lef te hebben om te beginnen aan iets waarvan niet volledig duidelijk is waar het eindigt.

Een basis voor een gezamenlijke afspraak met partijen ligt er! En vanaf 1 juli is Arnhem aan de slag. Te beginnen met een woningcoördinator die als kwartiermaker een verbindende rol speelt. En met als doel om zoveel mogelijk kwetsbare burgers te helpen aan een passende woning, van waaruit zij verdere stappen naar herstel kunnen zetten.

Meer informatie over de achtergrond van deze innovatie